„Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet”

„Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet”

 Utcai könyvszekrény, nyitott, közösségi könyvespolc, mely a „hozz egy könyvet, és vigyél egy könyvet”-elven működik, és melynek célja az olvasásnépszerűsítés, az újrahasznosítás, a közösségépítés, az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság és zöldszemlélet elültetése. Egy kicsit kulturális, egy kicsit szociális és egy kicsit környezetvédelmi, és mindenképpen az „élhetőbb város” gondolatmenet mellett született meg.

Azt gondoljuk, hogy az olvasás és a könyvhöz jutás mindenkinek alanyi joga. Fontos számunkra, hogy olyanok is könyvhöz jussanak (gyakorlatilag mindenki), akik egyébként nem tehetik azt meg, hogy megvásárolják azokat; kis zsebpénzű diákok, rászoruló családok, utcán élők stb.. Egy jó könyvvel a nyomor és a kilátástalanság is sokkal elviselhetőbb.

Azt szeretnénk, hogy sikk legyen olvasni az utcán, buszmegállóban, tömegközlekedéskor, várakozás közben. Hogy közösségi élmény legyen az olvasás, fontos értékké tegyük azt, mert mind tudjuk, hogy nagy baj van vele - és azzal, amit adhat: szövegértés, helyesírás, fogalmazás, funkcionális analfabétizmus stb.) -, a felnövő generációknál (lsd. PISA-teszt és egyéb felmérések).

Éppen ezért azt is szeretnénk, ha ez a hely közösségi térré válna, ahol hasznosan lehet elütni a szabadidőt, hogy találkozási ponttá válna, ahol szabadon lehet beszélgetni másokkal a könyvekről, az olvasmányélményekről.

Fontos számunkra az érzékenyítés is, a különböző generációk, társadalmi csoportok - fogyatékkal élők (a látássérültek is olvasnak, és szárnyukat bontogató amatőr költők, írók is vannak közöttük), perifériára szorultak (hajléktalanok), ifjúsági szubkultúrák - egymáshoz közelítése a „könyv, mint híd”-szerep felhasználásával.

Mindez az „élhetőbb város”-koncepció része, ahol a helyi közösség működteti a könyvszekrényt egyfelől a „könyvek cseréje” által, másfelől pedig azzal, hogy magukénak érzik, vigyáznak rá. Ők már biztosan nem fognak más utcabútorokat (szobrokat, padokat stb.) rongálni, és ez a közösség lesz az, aki megtanítja, illetve kiveti magából azokat, akik igen.

A KönyvSziget civil kezdeményezésre, városi akaratból, és az Önkormányzat támogatásával jött létre. 

A könyvszekrény fenntartója a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, ők felelnek a szekrény épségéért (pl. időjárás vagy emberi kéz rongálása esetén őket kell értesíteni), a működtetője pedig a Művésztér Egyesület (könyvekkel, adománykönyvekkel kapcsolatban őket keresd).

Szabó Krisztina - Művésztér Egyesület

hu
Adatvédelmi nyilatkozat