A jazz eredete

A jazz mint zenei műfaj pont ugyanolyan ezerarcú, mint maga az ember, aki játssza. Rengeteg válfaja van, a populáristól kezdve az egészen rétegzenéig. De vajon honnan is származik a jazz?

Talán nem árulunk el meglepetést, ha azt mondjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államokból származik, méghozzá az afroamerikai népesség kezdte játszani. A jazz korai története legfőképp egy amerikai városhoz köthető, mégpedig New Orleans-hoz.

A jazz egyik legfőbb jellegzetessége, hogy sok improvizációt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy az előadók rögtönzött szólót játszanak, vagy kérdezz-felelek formájában egymás játékára felelgetnek.

A műfaj gyökerei leginkább az afroamerikai zenében (pl. ragtime, blues), és európai katonazenekarok elemeiben keresendők.

What a wonderful world

A jazz talán egyik leghíresebb előadóművésze Louis Armstrong volt, akinek zenéjére generációk táncoltak, dúdoltak és énekeltek, és aki bevonult a halhatatlanok közé.

A modern jazz megjelenésével a szving korszak háttér beszorult, majd szinte el is tűnt. A modern jazz leghíresebb képviselője Miles Davis volt, aki minden hanglemezével egy-egy új irányzatot itt a jazz műfajba.

A jazz és a pop összeolvadásával az 1980-es évektől egy egészen populáris jazz műfaj jött létre, melynek jeles képviselői David Sanborn és Kenny G voltak.

Ha a jazz történetét megszemléljük, láthatjuk, hogy rengeteg változáson ment át, és nagyon sok zenei műfajt olvasztott magába, ezért szinte mindenki találhat magának kedvenc zenét, előadót és műfajt a jazz keretein belül.