A kávé valóban egészséges?

Sokan szeretjük a reggelt egy jó kávéval indítani, és valljuk be, a frissen lefőtt reggeli kávénak valóban mennyei illata van! Csodálatos érzés például nyáron kiülni a szabad ég alá meginni a reggeli kávénkat, nézelődni, elmélkedni, netán elolvasni a leveleinket, vagy épp csevegni a barátainkkal.

Ami a fogyasztását illeti, jelentősen eltérnek a szokások, valaki feketén cukor nélkül issza (a szakemberek szerint ez a legegészségesebb), van aki tejjel és cukorral, és vannak akik vagy csak cukorral vagy csak tejjel és/vagy tejszínnel isszák.

De lássuk, milyen hatása van a kávénak a szervezetre!

Egy csészényi boldogság

Kutatások bizonyították, hogy azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, 20%-kal kisebb a depresszióra való hajlam, és mivel adrenalin és ún. boldogsághormon is termelődik a szervezetben, ezért a reggelink sokkal vidámabban és pörgősebben indul, ha kávézunk.

A társadalmi, szociális hatásait sem szabad elfelejteni, hiszen a társas kávézás nagyon jó hatást gyakorol mind a társasági életünkre, mind pedig lelkiállapotunkra.

A II. típusú diabetes esetén is segít a kávé, mivel vércukorszint-csökkentő hatással bír, és kis mennyiségben fogyasztva (400 mg) védi a májat, valamint csökkenti az epekő kialakulásának esélyét.

Természetesen a kávéfogyasztásnál is igaz, hogy fogyasszuk mértékkel, mert a sok megárt belőle. A nap 1-2 csésze kávé egészséges és növeli a boldogsághormont is, de ne vigyük túlzásba.

A legjobb, ha a reggeli első kávét sem éhgyomorra isszuk, hanem legalább pár szem kekszet eszünk mellé.