Az alma egészséges hatásai

Az alma hazánk egyik legelterjedtebb és legkedveltebb gyümölcse. Csodás almafajtáink vannak, melyekből sok-sok tonnát fogyasztunk el minden évben.

A híres angol mondás szerint, “An apple a day, keeps the doctor away”, azaz napi egy alma az orvost távol tartja. De vajon mennyire igaz ez?

Egy skót tanulmány szerint, ha a kismama sok almát fogyaszt a terhessége alatt, akkor a gyermeke kevésbé lesz hajlamos az asztmára. 1200 gyermeket figyeltek meg a tanulmány során, és végigkövették az anya táplálkozási szokásait a terhesség alatt.

Az eredmény meglepő volt, azon anyák gyermekeinél, akik sok almát fogyasztottak, jelentősen csökkent az asztma kialakulásának veszélye.

Iktasd be az étrendedbe

Honnan is ered az alma? Nos, nagy valószínűséggel Kínából és szerte az egész világon több mint 10 000 fajtája van. A méretük, ízük és színük természetesen sokban eltér egymástól, de az bizonyos, hogy rendkívül finom és egészséges gyümölcsről beszélünk.

Az alma rendkívül gazdag pektinben, ami egyrészt kiváló sűrítőanyag, ha az ember például lekvárt főz (ezért is szokták almával keverve főzni az olyan gyümölcsöt, ami nem nagyon sűrűsödik be magától, mint pl. a szőlőlekvárt, vagy bodzabogyó lekvárt); másrészt pedig a pektin fenntartja a bélflóra helyes összetételét és a székrekedés megakadályozásában is szerepet játszik.

Remek C és P vitaminforrás, és rengeteg káliumot tartalmaz, amely a megfelelő szabályozásában segít. Emellett gazdag vasban is, amely a vérszegénység elleni küzdelemben fontos.

Összességében véve valóban elmondhatjuk, hogy a rendszeres almafogyasztás tényleg segít távol tartani az orvost!