Hogyan lendüljünk formába a nyárra?

A nyári alakunk eléréséhez még bőven van idő, épp ezért kell elkezdeni már most. Ne hagyjuk az utolsó hónapra, mert akkor már esetleg csak kétségbeesett és egészségtelen villámdiétákra lesz időnk, aminek egyenes következménye, hogy amikor abbahagyjuk, a duplája jön majd vissza. Jobb elkezdeni időben, és apró lépésenként haladni.

Az első lépés, hogy ne csak szimplán fogyni akarjunk, hanem változtassunk életmódot. Éppen ezért ne akarjunk egy hónap alatt lefogyni, vegyük tudomásul, hogy az a súly, ami esetleg évek alatt rakódott ránk, négy hét alatt nem fog eltűnni.

Lassan járj, tovább érsz

Éppen ezért fontos, hogy tűzzünk ki olyan célt, amit nem tudunk elérni. Mivel a teljes “győzelemhez” idő kell, ha például az a cél, hogy 2 hét alatt 8 kilót le kell fogyni, valószínűleg nem fog sikerülni.

Vagy ne gondoljuk azt, hogy már a második nap 5 kilométert le fogunk tudni futni, ha eddig még a lifthez is kocsival jártunk. Ezek az irreális célok mind magukban hordozzák a kudarcot.

Higgyük el, az életmódváltás nem olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik! Először is, vizsgáljuk meg a mostani életünket, és nézzük meg, hogy ebbe az életmódba mi fér jelenleg bele. Ha heti háromszor be tudunk iktatni eleinte egy tempósabb sétát, máris remekül elindultunk az új élet felé.

Mind a tempót, mind a távot csak szép lassan növeljük, és közben kezdjünk el keresztedzéseket is beiktatni mellé. A kardio edzés nagyon jó dolog, de a fogyástól majd kissé megereszkedik a bőrünk, ezért az edzőtermi edzés sokat jelent majd.

Következő lépés, hogy vizsgáljuk meg az étrendünket. A leghelyesebb, ha ehhez készítünk egy naplót, amibe legalább egy hétig leírjuk (ne csaljunk!), hogy mit eszünk, még a gyerek megmaradt kakaós csigáját is írjuk csak bele! Az a három falat rántotthús is legyen a listán, amit a párunk hagyott a tányéron, és mi sajnáltuk kidobni.

Nagyon meglepő lesz az eredmény, és már itt lehet majd látni, hogy milyen változtatások szükségesek. Fogadjuk meg a jó tanácsot: együnk napi ötször, egyre kevesebbet, az ételt alaposan rágjuk meg, és fogyasztunk elegendő folyadékot minden nap. A hatás nem fog elmaradni!