Miért jó olvasni?

Manapság annyi inger éri az embert mindenhol, hogy az olvasásra már nagyon kevés energia és kedv jut. A gyors és rövid posztok és kommentek világában egyre kevesebb ember olvas, a fiatalok pedig gyakorlatilag nem is szeretnek olvasni.

Úgy felejtkeznek el az olvasás öröméről, hogy igazából még meg sem ismerték azt. Ezért is jó, ha a szülők a gyermek kiskorától fogva nem az okostelefont nyomja a kezébe, hanem olvas esténként.

A képzelet által alkotott terek, helyek és emberek, kalandok szövevénye ugyanis sokkal képszerűbb, sokkal elevenebb, mint amint készen eléjük tesznek a filmek, videók.

Fejleszti személyiségünket és képességeinket

Serkenti az agyunkat és az analitikus gondolkodást. Ha rendszeresen olvasunk, megmozgatjuk az elménket, képzeletünket, töprengünk arról, amit éppen olvasunk, ezáltal friss és fitt marad az agyunk is.

Ha pedig azon morfondírozunk, hogy ki lehet a gyilkos a könyvben, vagy milyen politikai és gazdasági szálak vezettek a regénybeli történésekhez, az analitikus gondolkodásunkat is segíti.

Segít a memóriánk fejlesztésében, hiszen észben tartjuk a szereplőket, a cselekményt és mindent, amit a könyvben olvasható.

Segítségével csökkenthetjük a stresszt is, mivel egy fárasztó és stresszes nap után valóságos felüdülés leülni a kedvenc karosszékünkben egy jó könyvvel és elmerülni annak világában.

Ugyanakkor nagyon sok oka is van annak, hogy szeretünk olvasni. Végtelen számú könyv, szerző és műfaj közül választhatunk, könyvtárba járhatunk és ott meg is ismerkedhetünk másokkal.

Az olvasás kikapcsol, felüdít és egy olyan világba repít, amilyet mi szeretnénk. Élénkíti a fantáziát, és az pedig a kreativitásunkra van nagy hatással.

A happy enddel végződő könyvek felvidítanak, a tanulságokból pedig rengeteget tanulhatunk mi magunk is. Az útleírások segítségével olyan helyekre is eljutunk a képzeletünkkel, ahol még sosem voltunk, illetve fel tudunk eleveníteni tájakat ahová már ellátogattunk korábban.

Egy dolog bizonyos: olvasni nem csak hasznos, hanem az egyik legjobb dolog a világon!