Hogyan szaporodik az ágyi poloska?

ágyi poloska az ágyban

Az ágyi poloska az egyik legnehezebben kiírtható élősködő, aki jelenlétével igencsak fel tudja borítani akár egy egész társasház életét. Mondhatni, hogy szerencse kérdése, hogy egy hím, vagy egy nőstény példány költözik be otthonunkba.

Az utóbbi esetében kell, hogy felkészüljünk az igazi harcra az ágyi poloskákkal, ugyanis a nőstény akár már több ezer kis poloskát is hordozhat magában.

Mikor van igazán baj?

Ha otthonába egy hím példány jut be, megúszhatja az egészet egy-két csípéssel. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor a betolakodó egy előzőleg megtermékenyített nőstény.

Mint más rovarok, a nőstény ágyi poloskák is képesek elraktározni a petéket, amelyeket egy számukra megfelelő környezetben világra is tudnak hozni. Egy ivaerérett nőstény példány 1,5-2 évig is élhet, és ez az idő alatt 1000-1500 petének adhat életet bárhol a lakásban, akár az ágy közelében is.

A kis ágyi poloskák két hét leforgása alatt kikelhetnek és egy hónap után újabb petéket rakhatnak le, ezzel pedig elindul egy végeláthatatlannak tűnő harc. Fontos megemlíteni, hogy szaporodásukra igencsak befolyásoló tényező a hőmérséklet. Az ágyi poloska peték ugyanis 16 Celsius fok alatt már nem tudnak kikelni, ezért sokat tehetünk a hőmérséklet csökkentésével is ellenük.

Az ágyi poloskákat végérvényesen olyan szakemberek tudják kiűzni otthonunkból, akik szakszerűen fel tudják mérni, hogy pontosan mikor kerülhetett a lakásba és azon belül melyik helyiségekben található meg. Az elszaporodott ágyi poloska irtásnál egy jelentős tényező az, hogy a még ki nem kelt peték egyfajta védőréteggel vannak ellátva, amely ellen gyakorlatilag nem létezik ellenszer.

Ezért, az irtásnál nagyon fontos, hogy a szakemberek olyan szereket használjanak, amelyek hosszú távon fen tudjanak maradni a felületeken. Gyakorlatilag az újonnan kikelt petéktől csak így lehet megszabadulni. Ez szintén alátámasztja azt a tényt, hogy pusztán házi praktikák bevetésével nem tudunk sokra menni és szakemberhez szükséges fordulnunk.

Forrás: Lifespan of Bed Bugs