Hogyan határozzuk meg a film műfaját?

filmtekercsek

Műfajnak nevezünk minden olyan művészi tevékenységet, beleértve az írást és egyéb művészeti alkotásokat vagy szórakoztatást (pl. zene, filmek, versek) – akár írott, akár szóbeli, hangbeli vagy vizuális –, amely megfelel bizonyos stíluskövetelményeknek.

A film műfaja kreatív vagy fogalmi besorolás a cselekmény szempontjain, művészi stílusán vagy a filmre adott érzelmi reakción alapulóan.

Film műfajok listája

Számos különböző film-, tévé- és rádióműfaj létezik. Minden műfajnak külön kategóriái vagy alműfajai is vannak, akár nagyon tágak, akár nagyon specifikusak.

Akció műfaj

Az akcióműfajnak jelentős kapcsolatai vannak a hagyományos konfliktus- és harctörténetekkel, amelyek minden művészeti formában és irodalomban megtalálhatók.

Az akciófilmek valóban vonzóak a filmnézők számára a kezdetektől fogva, és az első példák közül néhány a történelmi katonai eposzoktól az ördögi vasúti lopások egyszerű ábrázolásáig nyúlik vissza. Ez volt az egyik legjobb illusztrációja filmkészítési történetünk növekedésének és a klasszikus hős vs. gazember meséknek, amelyek különféle műfajokban és filmekben megtalálhatók.

Történelmi film műfaj

Valós esemény vagy esemény kitalált beszámolója. Számos fiktív darab állítja magát kitalált emberek „írásának”, és hasonlóképpen íródik, de ezek más műfajba tartoznak.

A történelmi filmek műfajába tartozó filmeket általában egy tankönyv formájában írják, amely lehet, hogy nem teljesen erre összpontosít.

Animációs műfaj

Az animációs film nem műfaj vagy médium, hanem a filmek animációjának különböző módjainak gyűjteménye. Az „Élőszereplős forgatókönyvű” műfaj műfajai animációs formátumban is ábrázolhatók. Ezeket a kategóriákat sok filmkritikus és streaming szolgáltatás „műfajnak” nevezi.

Életrajz műfaj

Az életrajzi film a filmkészítés kezdete óta külön filmműfaj. Az életrajzi filmek különféle filmes műfajokban (sportfilmek, háborús filmek, westernek, kosztümös filmek stb.) megtalálhatók, bár legjellemzőbb a drámákban. Az életrajzi filmek alapjaiknál ​​a valós szereplők és események dramatizálásai, különböző fokú hitelességgel.

Dráma műfaj

A dráma egyfajta narráció (vagy félig fikció), amely állítólag súlyosabb, mint mulatságos hangvételű, és a valósághű karakterek mélyreható jellemzésére összpontosít, akiknek valódi érzelmi problémákkal kell megbirkózniuk. Megtalálható a filmekben, a tévében és a rádióban.

Krimi műfaj

A krimi dráma általában egy bűnöző megtörténtéről, megtörténtéről vagy életének követéséről szól. Egy rejtélyes történetben a nyomozónak meg kell oldania valamiféle rejtvényt (gyakran bűncselekményt).

A főszereplő részleteket és nyomokat fedez fel a történet előrehaladtával. A rejtvény a film végére megoldódik. Egy bűnügyi rejtély ügyében például nyilvánosságra hozzák a gyilkosság tettesét és indítékát, és a tettes ellen eljárást indítanak.

A rejtélyes regényeket gyakran sorozatban adják ki, lehetővé téve a főszereplő fejlődését.

Fantasy műfaj

A fantasy műfajba tartozó filmek olyan mágikus és természetfeletti elemeket tartalmaznak, amelyek a való világban nem léteznek. 

Bár egyes filmek egy valós környezetet állítanak szembe fantasztikus elemekkel, sok teljesen képzeletbeli univerzumokat hoz létre saját törvényeikkel, logikájukkal, valamint képzeletbeli fajok és lények populációival. 

A sci-fi filmekhez hasonlóan a fantasy filmek is spekulatívak, de nem kapcsolódnak a valósághoz vagy a tudományos tényekhez. A fantasy, a mese és a mágikus realizmus mind a fantasy alműfajok. Ilyen filmek sorolhatók ebbe a kategóriába, mint például a Harry Potter, Jumanji, Múmia, Szellemirtók, az összes Marvel film és még sok más.